1
program   repertoriu   biografii   mass media   despre noi   informatii publice   bilete   contact

Cui i-e frică de Virginia Woolf?
de Edward Albee
traducerea de Ionuţ Grama

Martha Emilia Popescu
George Ştefan Bănică
Honey Diana Cavallioti
Nick Constantin Diţă / Radu Iacoban

regia Gelu Colceag
scenografia Diana Cupşa

data premierei 1 octombrie 2010
durata spectacolului 2h45'(cu pauza)

Edward Albee s-a născut pe 12 martie 1928. La 2 săptămâni a fost adoptat de o familie bogată din New York. Bunicul, Edward Franklin Albee, era un cunoscut producător de musicaluri pe Broadway.
La 20 de ani Edward Albee renunţă la luxul în care a fost crescut, preferând să trăiască o viaţă boemă. Obţine tot felul de slujbe ingrate pentru a putea supravieţui.
La 30 de ani, în 1958, scrie în trei săptămâni prima sa piesă,
Zoo Story. După ce este refuzat de mai mulţi producători de pe Broadway, piesa are premiera în septembrie 1959 la Schiller Theater Werkstatt Berlin.
Cunoaşte celebritatea în 1962 pe Broadway, odată cu premiera marelui său succes Cui i-e frică de Virginia Woolf?
În 1980 primeşte Medalia de Aur pentru Dramaturgie oferită de Academia şi Institutul de Artă şi Litere din SUA. În 1996 Kennedy Center îi acordă Premiul pentru întreaga activitate, iar Congresul SUA îi acordă National Medal of Arts.
În 2005 primeşte Tony Award pentru întreaga carieră.
Edward Albee este considerat drept unul dintre cei mai mari dramaturgi americani, alături de Eugene O'Neill, Arthur Miller sau Tennessee Williams.

Premiera mondială a piesei „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” a avut loc pe 13 octombrie 1962, pe Broadway, pe scena Billy Rose Theatre în regia lui Alan Schneider. Montarea câştigă Tony Award pentru cel mai bun producător, cel mai bun regizor, cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă în rol principal.

În 1963 textul câştigă Tony Award şi New York Drama Critics' Circle Award.
Piesa a fost votată în 1963 şi pentru Pulitzer Prizes. Consiliul director a fost şocat
de limbajul ce încălca tabuurile anilor '60 şi astfel, în final, premiul pentru dramaturgie nu a mai fost acordat în acel an.

Edward Albee a montat chiar el acest text în 1976 la Music Box Theatre / Broadway şi în 1989 la Alley Theatre din Los Angeles cu Glenda Jackson şi John Lithgow.

Filmul „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” a avut premiera pe marile ecrane în 1966 în regia lui Mike Nichols, cu Elizabeth Taylor, Richard Burton, Sandy Dennis şi George Segal. În 1967 filmul  a obţinut în SUA 5 premii Oscar (cele 2 actriţe - Elizabeth Taylor şi Sandy Dennis, imaginea, decorul, costumele), 8 nominalizări la Oscar şi 7 nominalizări la Golden Globe, iar în Marea Britanie a obţinut 3 premii BAFTA.

Who's Afraid of the Big Bad Wolf?/ Cui i-e frică de lupul cel mare şi rău?
de Frank Churchill este tema muzicală a desenului animat Cei trei purceluşi
produs în 1933 de Studiourile Walt Disney. Cântecul a devenit cunoscut pe plan mondial, iar “lupul cel mare şi rău” a ajuns să simbolizeze evenimente cu impact negativ - Marea Criză Economică din 1929 sau expansiunea lui Hitler înainte
de Cel de-al Doilea Război Mondial.

Adeline Virginia Woolf (1882 – 1941, Londra), eseist, autor de romane şi
povestiri scurte, cu renume pentru fineţea analizei psihologice ce însoţeşte caracterizarea personajelor sale.

 
Sala Radu Beligan / harta
preț bilet 0 leifoto: Tudor Predescu, Razvan Roxin, InLowLight