program   repertoriu   biografii   mass media   despre noi   informatii publice   bilete   contact
DESPRE NOI

 

Teatrul de Comedie a fost înfiinţat în toamna lui 1960 de către maestrul Radu Beligan.
 
La 5 ianuarie 1961 era prezentat publicului primul spectacol - Celebrul 702 de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter.
 
Dintre actorii care au jucat în primii ani pe această scenă amintim pe Radu Beligan, Ion Lucian, Ştefan Ciubotăraşu, Florin Scărlătescu, Mircea Şeptilici, Dem Savu, Sanda Toma, Liliana Ţicău,  Iarina Demian, Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Melania Cîrje, Amza Pellea, Mihai Pălădescu, Dem Rădulescu, Ştefan Tapalagă, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Valentin Plătăreanu.
 
Cu un repertoriu dedicat genului comic în marea sa diversitate, de la Shakespeare, Cehov sau Gogol la comedia bulevardieră, teatrul absurdului sau comedia neagra, Teatrul de Comedie este unic în România.
 
În anii ‘60 Teatrul de Comedie a parcurs o perioadă de sincronizare artistică cu mişcarea teatrală mondială, fapt dovedit de Premiul Teatrului Naţiunilor pentru “cea mai bună participare naţională” obţinut la Paris în 1963 cu spectacolele Rinocerii de Eugène Ionesco, regia Lucian Giurchescu şi Umbra de Evghenii Şvarţ şi Troilus şi Cresida de William Shakespeare, ambele în regia lui David Esrig, ultimul dintre ele obţinând de asemenea şi premiul pentru cel mai bun spectacol.
 
Turneele din anii 1991-1992 în mai multe oraşe din Marea Britanie, Columbia, Venezuela şi Canada cu spectacolul Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare în regia lui Alexandru Darie au readus Teatrul de Comedie pe cele mai importante scene internaţionale.
 
În august 2007 spectacolul Revizorul de Gogol, regizat de Horaţiu Mălăele a fost prezentat în cadrul Festivalului Internaţional Fringe Edinburgh, prestaţia trupei fiind recompensata cu cronci extrem de elogioase (4 stele din 5) in cotidienele britanice The Times, The Independent, The Sunday Herald.
 
În 2002 a fost lansat Festivalul Comediei Româneşti - festCO - ce a devenit internaţional la a cincea ediţie - iar în 2006 au fost lansate Concursul de Comedie Românească şi  Gala Comediei Româneşti – toate aceste evenimente devenind puncte de referinţă pe agenda culturala bucureşteană.
 
Calitatea artistică a companiei noastre, valoarea regizorilor invitaţi să monteze, calitatea spectacolelor lansate în cele mai recente stagiuni, iată câteva dintre atuurile actuale ale Teatrul de Comedie.
 
Directorii Teatrului de Comedie:
1961 - 1969 Radu BELIGAN
1969 - 1979 Lucian GIURCHESCU
1979 - 1981 Valentin PLĂTĂREANU
1981 - 1990 Silviu STĂNCULESCU
1990 - 1994 Lucian GIURCHESCU
1994 - 1996 Vladimir GĂITAN
1996 - 2002  Dan VASILIU
2002 - prezent George MIHĂIŢĂ
 
 

PROIECTE TEATRUL DE COMEDIE

1       1

1       1        1


Teatrul de Comedie este o institutie publica de cultura subventionata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti

SPONSORI

1    1   

PARTENERI

1    1

PARTENERI MEDIA

1    1      1      1

1      1      1      1


1      1

1      1      1
www.miv-computer.ro
Site realizat si administrat de MIV CONSULTING IT SRL, www.miv-computer.ro © 2014 | E-mail office@miv-computer.ro, Webmaster Ion Victor MINEA